Reklama
 
Blog | Ivana Jirkova

Hrdina národa obžalován z úkladné vraždy.

Celá sbírka zlatých medailí z Paralympijských her tomuto muži bez nohou nestačila. Jeho usilovnost a zarytá tvrdohlavost, neústupnost a touha po rovné čáře, po zakleknutí na start vedle nejvytrvalejších, nejzdatnějších a nejbojovnějších čtvrtkařů světa jej nakonec dovedla na start „pravé Olympiády“.

Před zraky všech diváků se na Olympiádě v Londýně v roce 2012 hnal za nejlepším výkonem mladík na gepardích nohou. První tělesně postižený sportovec na olympijských hrách. Oskar Pistorius.

Dvě karbonové protézy, kmitaly k údivu všech tak rychle, že se s nimi jihoafrický olympionik postavil na start semifinále běhu nejrychlejších čtvrtkařů světa! Obdivuhodný výkon. Důkaz vnitřní síly vůle člověka.

Reklama

Kolik sil stála Oskara Pistoria jeho cesta vzhůru? Jeho rozhodnutí, závodit s normálními zdravými atlety, se nesetkalo u každého s pochopením, vedle sportovců a pořadatelů, kteří byli jeho záměrem nadšeni anebo dokonce fascinováni, stála velká řada těch, kteří jihoafrického sportovce častovali úšklebky i hlasitým pokřikováním.  On ale zatnul zuby a nakonec se své účasti na Olympijských hrách skutečně dočkal. A jeho výkon byl vskutku úchvatný.

Slávou ověnčený a obdivovaný Pistorius se vrací domů. Ke své rodině a ke své další pýše: krásné přítelkyni Reevě Steenkampové. Vše je zářivé, zalité sluncem. Pak svět vystřízliví v jediném okamžiku: 14. února roku 2013 přináší všechna média šokující zprávu: Oskar Pistorius čtyřikrát vystřelil a zabil svou snoubenku… Svatý Valentýn zatajil dech.

Celá stovka svědků a další důkazy přesvědčily jihoafrické prokurátory o tom, že šlo o úkladnou vraždu. Neuvěřili slovům Pistoria, že střílel po nebezpečném vetřelci v jeho domě. Proti Pistoriovi mluví i jeho nelegální držení zbraní a hlavně fakt, že v každém případě svými dobře mířenými čtyřmi střelami chtěl zabít člověka, byť by jím byl „nebezpečný vetřelec“, v okamžiku palby zamčený na toaletě v malém prostoru neposkytujícím žádný úkryt před střelbou. Zářivý obraz beznohého atleta s nekonečnou vůlí potemněl nespočtem svědeckých výpovědí o jeho projevech, které ani zdaleka nepřipomínaly podráždění či únavu, ale agresivitu té nejhrubší kvality.

Co donutí člověka, aby prostřílel dveře do úzkého prostoru, kdy jisto jistě většina ze střel nutně osobu uvnitř zasáhne? Reeva byla zasažena třemi ze čtyř vypálených ran. A byla-li to úkladná vražda, jak tomu nasvědčuje vyšetřování a hlasy velkého množství svědků, co bylo důvodem tak fatálního selhání jedince? Co vedlo k takovému výbuchu agresivity a tak silnému projevu nenávisti? Faktem je, že jihoafrická prokuratura zkoumá i to, zda Pistoria mohlo k takovému strašnému činu dohnat velké množství anabolik. V domě se jich našla doslova spousta. Anebo Reeva odmítala stále urputnějšího Oskara, jak jej označili její přátelé, a jeho projevy agresivity? Přála si Reeva ukončit vztah s Pistoriem? „Dovolila si“ o tom mluvit? Byl Pistorius zcela nepřipravený „prohrávat“?

Trest smrti Oskara nečeká, ten Jižní Afrika nemá. Jaké důkazy by musel Pistorius soudu předložit, aby nebyl souzen pro úkladnou vraždu, ale pro vraždu bez přípravy? I tak by čekal Pistoria 15 letý trest odnětí svobody, pokud nedojde v procesu, který právě započal, k nečekanému zvratu.

Vzpomeňte si na případ Američana O.J.Simpsona. Kariéra kdysi neznámého mladíčka šla strmě nahoru. Jeho nezkrotná vůle a tvrdá práce jej vytáhla ze sociálního dna na samý vrchol amerického snu. Nejprve úspěšný hráč amerického fotbalu, potom vyhledávaný herec. Popularita O.J.Simpsona nebrala konce. Všude vítaný, všude obdivovaný, (podíváte-li se i dnes na jeho roli ve známé filmové komedii Bláznivá střela, bude vám prostě sympatický).

I on měl ženu, která byla odrazem jeho kariéry, jeho úspěchů: plavovlasou krásku Nicole Brownovou. Obrázek šťastné rodiny s dvěma malými dětmi rychle vybledl a na svět se prodíraly zprávy o domácím násilí. I Nicole si „dovolila“ bránit se a dosáhla rozvodu.

Psal se rok 1994, když ji a jejího nového přítele našli brutálně ubodané.  Obžaloba O.J.Simpsona zněla jasně: chladnokrevná vražda, avšak velká část amerického národa odmítla věřit, že by jejich idol a vzor byl něčeho takového schopen. Porota nakonec vyřkla verdikt Nevinen, ale v civilním procesu byl O.J. shledán vinným a přišel o všechen svůj obrovský majetek. Nakonec  O.J.Simpson přece jenom skončil ve vězení, to když byl v roce 2008 shledán vinným z loupeže a únosů! V součtu dostal 33 let odnětí svobody.

Jak se zdá, Oskar Pistorius na svou stranu svůj národ nezískal, alespoň ne jeho většinu. Čas se přece jenom již posunul a člověk se na mnoha místech světa poučil z toho, jak nebezpečné je promíjet neprominutelné. Byť by to byli hrdinové, byť by byli sebeúspěšnější. Ba o to hůř.

Přejme Oskaru Pistoriovi a všem podobným spravedlivý proces, protože jen spravedlivý proces přinese dodatečnou spravedlnost i zavražděným a jejich blízkým.