Reklama
 
Blog | Ivana Jirkova

Putin: Ironie? Neznám. Já jsem PRAVDA

isn't it ironic?, zpívá Alanis Morissette

Tak americký deník New York Times otiskl výzvu ruského prezidenta Vladimíra Putina americkému lidu.

Píše tam kromě jiného, že má všechny důvody pro to domnívat se, že chemické zbraně neužila vládní vojska, ale povstalci. Putin zdvíhá káravý prst a píše dál, že by si Američané měli uvědomit, že už nejsou pro svět vzorem, že svět už USA neuznává jako nositele demokracie, ale vnímá jej jako hrubého agresora a volá: na Sýrii neútočte!

Putin se dovolává mezinárodního práva a Američany varuje, že pokud zaútočí, bude se jednat o jednostranný úder Spojených států proti civilnímu obyvatelstvu a že bude rozpoutána další vlna terorismu.

Reklama

Putin se dovolává názoru papeže a mnoha „politických a náboženských osobností“, které nejmenuje a hrozí, že dojde k rozšíření konfliktu DALEKO za hranice Sýrie. „Všichni jsme boží děti“, doslova píše Putin.

„Celý systém mezinárodního práva ztratí rovnováhu“, připisuje Putin.

Putin popisuje syrská vládní vojska jako ta, co musí bojovat s teroristickými organizacemi, včetně Al-Káida.

„Neignorujte zprávu, že je připravován útok na Izrael“, je obsaženo v Putinově ‚Vzkazu Američanům‘.

„Musíme přestat používat jazyk síly a vrátit se na cestu civilizovaného diplomatického a politického řešení“, píše Putin.

Dopis Putina (tento komentář, vzkaz, výzvu) vnímají citlivě „obyčejní Američané“, kteří doslova zaplavili sociální sítě vtipy na adresu Putina, slovními hříčkami a parodiemi na mocenské agrese Putina a Ruska vůbec, jako hlavní znak jejich osobnosti a historie.

Komentáře na sítích poukazují na Putinovy mocenské choutky a na to že i ruská vládní garnitura stejně jako ta syrská dokázala použít chemické zbraně nejen proti povstalcům, ale i vlastním lidem (narážka na zásah ruských vojsk v moskevském divadle v roce 2002, kdy v důsledku otravou plynem zemřelo nejméně 115 civilistů).

Diskuse o tom, jaký má lidský život v Rusku cenu pro ruského oligarchu a jaká „práva“ mají v Rusku novináři a jaká Rusové na informace vůbec, neberou konce.

Američané v drtivé většině vnímají „proslov“ Putina jako výhrůžky a zastrašování a především jako ironii, kdy ten, kdo neví nic o demokracii a život „poddaného“ pro něj má význam jen tehdy, je-li poslušný, chce poučovat a zastrašovat ostatní, kterým se takové jednání nelíbí a nechtějí si to nechat líbit.

Na síti se objevily přirozeně i opačné názory, dosud skutečně doslova poskrovnu, ihned jsou však přejímány ruskými médii a jsou šířeny jako jediné.

Je jasné, že reakce „obyčejného“ amerického lidu je výmluvnější než „odpověď“ senátora McCaina, kterou přislíbila otisknout ruská Pravda a ve které McCain označuje Putinův výplod za urážku všech Američanů, byť ta by se snad mohla díky deníku Pravda k obyčejnému Rusovi dostat. Ale i Rusové jsou již dnes dávno na sociálních sítích.

Putin se projevuje, (jak jinak!), jako typický plod vycvičeného komunistického agenta KGB, kterým skutečně byl, který dokáže systematicky využít každé chyby protivníka, zapomene na vše, co sám kde napáchal a dělal, jako by se to nikdy nestalo, vymaže paměť a útočí na city a slabá místa s jediným cílem: nahlodat, zpochybnit, očernit, rozložit a sám se chopit kořisti a moci.

Přesně to ostatně teď čeká českou obec od komunistických pohrobků a nových komunistických lídrů, kteří už povstali z hrobů a špíny české pravice.

Co bude dál?