Reklama
 
Blog | Ivana Jirkova

Ukrajina nad propastí.

Co čtvrt roku musí ukrajinský Naftogaz a ruský Gazprom uzavírat Smlouvu o ceně ruského plynu a užití plynovodu vedoucího přes území Ukrajiny. Jednání o dalším čtvrtletí již započala. Rostoucí ceny plynu, o kterých Moskva již rozhodla, mohou velmi „jednoduše“ přivodit kolaps Ukrajiny. Třetí „plynová“ válka může tentokrát přivést skutečné zhroucení země. A bez použití vojenské síly.

V lednu 2006 poprvé a na počátku roku 2009 podruhé utáhlo Rusko (Gazprom alias Kreml) kohoutek plynovodu vedoucí přes Ukrajinu, jednak aby tím „vyřešilo“ spor o ceně plynu a dalo Ukrajině najevo, že staré „obchodní“ praktiky vládců Ruska platí beze změn, a jednak aby dalo Ukrajině najevo „jasně a srozumitelně“, že sbližování Ukrajiny s Evropskou unií se Rusku nelíbí a líbit nebude.

Ale zdaleka nejen to.

Reklama

Rusku se totiž tímto podařilo znásobit strach evropských zemí o „bezpečnost a stabilitu jejich energetiky“.

A co víc, Rusku se podařil husarský kousek – podsunuli v tuto chvíli Evropě svoji představu o nezbytnosti vybudování nového plynovodu, plynovodu nezávislého na Ukrajině a evropští politici se rozhodli takový plynovod vybudovat. Cesta mimo Ukrajinu.

Rusko tak zcela vyšachovalo Ukrajinu ze hry. Tisíce kilometrů ruského plynovodu na území Ukrajiny již nebudou argumentem při vyjednávání Ukrajiny a Ruska.

Německo převálcovalo svou silou všechny jiné návrhy a prosadilo plynovod vedený po dně Baltského moře.

Plynovod Nord Stream je již hotov a „zbavil“ evropské země mnoha miliard EUR a „závislosti“ na Ukrajině a „upevnil“ závislost evropských zemí na ruském plynu.

V čele Konsorcia Nord Stream je Gerhard Schröder, německý kancléř z let 1999-2005.

Dnes evropské země dovážejí již „jen“ 60% ruského plynu plynovodem přes Ukrajinu a procento se nadále stále snižuje. „Plynová krize“ se evropským zemím nezdá již tak velkým strašákem, jak tomu bylo v roce 2006 a 2009. A buduje se South Stream, vedený přes „stabilní“ Balkán – Bulharsko, Srbsko, Maďarsko a Itálii – zásobovat by měl centrální Evropu. A budují se další plynovody, BelTransGaz v Bělorusku, plynovod spojující Rusko a Turecko přes Černé moře. Je jasné, že „závislost“ na plynovodu položeném bývalým SSSR přes území Ukrajiny je již téměř pryč.

Ruský plyn si našel jiné cesty. A plynovod vybudovali pro Rusko Evropané sami a dobrovolně, ba s nadšením.

Dluh Ukrajiny ruskému Gazpromu dosáhl 4 miliard amerických dolarů, kasa je prázdná a 35 miliard dolarů, které by měla Ukrajina zaplatit v následujících dvou letech, aby se neocitla v energetické krizi, nemá země kde vzít. Hrozí tak nejen další utažení plynových kohoutků, ale i zhroucení „vývozu“ ukrajinského zboží do Ruska…

Co dobrého čeká Ukrajinu?

Co Evropu? Stále závislou na krátkozrakosti politiků, touze mocných „nahrabat si“ na veřejných, co největších zakázkách a „morálce“ na strmé skluzavce.

http://m.novinky.cz/articleDetails?aId=329314&sId=&mId=